Connect
To Top

Aromele Paştelui în coşuri artizanale

Momentul în care primăvara s-a instalat cu adevărat este marcat, nu doar prin explozia de inflorescenţe ale pomilor dar şi prin sărbăroarea Paştelui, anul acesta mai mult ca niciodată. Iar Ziua Sfântă este sărbătorită în toate colţurile lumii, prin diverse tradiţii religioase şi culinare, care evocă aspecte din perioada Învierii Domnului.

De exemplu, mexicanii prepară Capirotada, un fel de budincă din aluat de pâine condimentat, umplută cu stafide, scorţişoară, cuişoare şi brânză, fiecare ingredient reprezentând suferinţa lui Iisus Christos (cuişiarele – unghiile pe cruce, scoţişoara – crucea din lemn, iar pâinea – trupul lui Iisus), pe care o consumă la masa de Paşte; spaniolii savurează Semana Santa cu o gogoaşă uriaşă cu un ou fiert tare în mijloc; grecii au Tsoureki, un colac făcut din aluat de brioşe, siropat cu esenţă de cireşe sărbatice şi ornat cu ouă fierte tari şi vopsite roşii, care simbolizează sângele lui Christos; iar italienii se răsfaţă cu Colomba di Pasqua, o prăjitură în formă de porumbel, umplută cu coji de fructe confiate, asemănătoare la gust cu celebrul Panettone de Crăciun.

La români, tradiţia spune să mâncăm Pasca, un desert gustos pe care noi îl preparăm din aluat de cozonac, cu ingrediente 100% naturale, şi îi pregătim o umplutură consistentă din brânză de vaci proaspătă şi smântână bio, stafide şi arome naturale precum coji rase de lime şi portocală, a cărei formă rotundă aminteşte de scutecele pruncului Iisus.

Al doilea pe listă este cozonacul, un desert care în Grecia Antică se numea “plakous” şi era făcut cu brânză, îndulcit cu miere şi presărat cu nuci strivite, iar la romani au apărut primele sortimente cu stafide sau alte fructe uscate.

Un dulce care aduce cu sine ideea de sărbătoare, este astăzi preferat de englezi în variante mai uscate, presărat cu fructe confiate, de către francezi, în forme mici, cu multă ciocolată iar la români, rămâne populară varianta cu aluat pufos, bine crescut, aromat şi umplut cu cremă de nucă şi cacao. La Bake my Day, păstrăm reţeta tradiţională, atât prin ingredientele folosite cât şi prin modul de preparare – dospim aluatul clasic şi îl coacem în forme de lemn natural care îl păstrează cald şi proaspăt.

Alături de deserturile cu istorie, sărbătorile Pascale mai pot fi savurate şi prin alte preparate cu gust desăvârşit de ciocolată, vanilie sau scorţişoară. Pentru a fi mai simplu de ales, noi le-am adunat pe toate în coşuri festive cu bunătăţi şi flori. Un ou imens de ciocolată obţinută din boabe de cacao din Madagascar şi America Centrală şi de Sud, cu gust intens şi arome de fructe şi mirodenii, un set de Macarons crocante umplute cu creme naturale din zmeură, căpşune, lime, vanilie, fistic, ciocolată sau cafea, un pachet de biscuiţi home-made, cu vanilie dulce sau cacao, câteva sărăţele aperitiv cu brânză de capră şi brânză cu mucegai albastru, un cozonc pufos, o pască plină cu brânză dulce şi stafide şi o stică de vin roşu sau prosecco, ornate cu o selecţie de flori de primăvară în ghiveci, toate alcătuiesc nu doar festinul necesar pentru masa de Paşte dar şi un cadou de sezon ideal.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Food&Drinks