Connect
To Top

Zestrea românească la Festivalul de Film de la Cannes

Scenografa Simona Pădureţu a strălucit într-un caftan orange de inspiraţie românească la premiera oficială a filmului „Bacalaureat” în regia Cristian Mungiu – care a câştigat premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediţie a competiţiei de la Cannes.

Caftanul cu broderie de inspiraţie românească pe care Simona Pădureţu l-a purtat la Cannes, ca si geanta din piele neagră şi mătase cu aplicaţii de broderie, ciucuri metalici şi împletituri din piele sunt piese speciale din colecţia „Zestrea” by Liliana Ţuroiu.

„Zestrea” este un prestigios proiect cultural al designerului si profesorului universitar Liliana Ţuroiu, inspirat de straiele medievale ale „domniţelor si doamnelor de altă dată” (Adina Nanu) şi de motivele pieselor româneşti tradiţionale.

Colecţia „Zestrea”, amplu mediatizată şi premiată, cu o binemeritată recunoaştere internaţională, a fost expusă nu numai în ţară (la Castelul Bran, Castelul Regal Pelişor şi Cetatea  Făgăraşului), ci şi în capitalele europene ale modei, Paris, Roma şi Milano, precum şi în Germania şi Austria.

Cel mai nou film al lui Cristian Mungiu, „Bacalaureat”, unul dintre favoritele criticilor in Competiţia Oficială şi câştigătorul de anul acesta al premiului pentru cea mai bună regie, a avut premiera pe 19 mai, simultan la Cannes şi în România. Şi i-a adus regizorului român nu numai cea de-a treia nominalizare, ci şi al treilea an în care este premiat la prestigiosul Festival International de Film de pe Coasta de Azur!

Cristian Mungiu este, de altfel, primul român care a câştigat premiul Palme d’Or, cu lungmetrajul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, iar, la următoarea sa participare, pelicula “După Dealuri” a fost premiată la categoriile scenariu şi interpretare feminină.

SimonaPaduretuintinutaZestreabyLilianaTuroiulapremieradelaCannesafilmuluiBacalaureat

…Despre colecţia „Zestrea” by Liliana Ţuroiu

În colecţia “Zestrea”, fota, ia, brâul sau ilicul sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne utilizate în creaţii vestimentare contemporane. Astfel, colecţia “Zestrea” îmbină măiestria straielor din materiale preţioase, precum dantelă, tul, catifea şi mătase metalizată şi a broderiilor elaborate, de inspiraţie medievală, fiind mai mult decât o simplă colecţie de veşminte: „Zestrea” este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, încurajând dialogul intercultural. Un proiect adresat celor preocupaţi de cultură, tradiţie şi modă, cuprinzând  atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în cel mai vizitat obiectiv turistic românesc – Castelul Bran.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Events